Kostka jogurtowo-śmietankowa - lekkie ciastko tortowe
- 70 g masła
- 170 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
- 500 g gęstego jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy
- 500 g kremówki
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
Krem piankowy:
Dodatkowo:
- gorzka czekolada 50 g
- DŻEM PORZECZOKOWY
Masło topimy i lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na
puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i wystudzone masło-
dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką 24 x 24 cm. Pieczemy ok. 35 minut temp. 180 stopni. Studzimy na
kratce.
Ptasie mleczko drobno siekamy i rozpuszczamy z mlekiem na
niedużym ogniu cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 części. Dolny placek
smarujemy polewą piankową. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy
dżemem.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt
i ponownie krótko ubijamy. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie. Do jeszcze
ciepłej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy i szybko miksujemy. Dodajemy kolejne 2
łyżki, miksujemy i tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pozostałej masy.
Dokładnie miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy startą
czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz