poniedziałek, 26 czerwca 2017

Kostka truskawkowo-czekoladowa

Pyszne ciasto idealne w okresie truskawkowym - czekoladowa kostka z musem truskawkowym podana z domowymi bezikami. Polecam. ;)

Kostka truskawkowo-czekoladowa

 Ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g masła
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 140 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% - gęstej

Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W garnku topimy masło i  je przypalamy (aż uzyska orzechowy aromat, masło będzie ciemnozłote), zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Całość lekko studzimy.
Jaj i żółtko ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy ekstrakt oraz masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy naprzemiennie składniki suche oraz śmietanę - mieszamy już ręcznie do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm lub foremki 24 x 24 xm (forma wysmarowana masłem, wysypana mąką). Pieczemy w temp. 170 stopni  ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i ponownie wstawiamy do tortownicy.

Mus truskawkowy
  • 500 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 360 g śmietanki kremówki 36%

Truskawki  przekładamy razem z cukrem do garnka i zagotowujemy, aż owoce puszczą lekko sok, a cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się nasionek. Mus owocowy ponownie zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści  i odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy na puszysto. Dodajemy truskawkowy mus i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu wylewamy lustrzaną glazurę i ponownie chłodzimy. Przed podaniem możemy udekorować domowymi bezami (przepis wkrótce na blogu).

Glazura lustrzana - czekoladowa (źródło Moje Wypieki)
  • 50 ml wody
  • 140 g cukru
  • 50 g ciemnego kakao
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, żeby przykryła żelatynę) i odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i czekamy, aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy kakao i śmietankę i całość dokładnie mieszamy rózgą, żeby nie powstały grudki. Całość zagotowujemy, następnie przecedzamy przez sitko, w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do gorącej masy dodajemy żelatynę i mieszamy, żeby się rozpuściła. Masę odstawiamy, żeby wystygła. Należy uważać, żeby całkowicie nie zastygła, gdyż tylko płynną możemy wylać na ciasto.

 
 

2 komentarze: