niedziela, 18 czerwca 2017

Tort czekoladowo-orzechowy z truskawkami na 4 urodziny bloga

Dokładnie 4 lata temu opublikowałam na blogu pierwszy post. Był to przepis na tartę z truskawkami. Nie może być więc inaczej - w dniu rocznicy prezentuję Wam również ciasto z truskawkami. Tym razem będzie to piękny i smakowity tort, którego bazę stanowią czekoladowe, wilgotne placki. Ciasto przełożyłam lekkim i puszystym, bo przygotowanym na bezie włoskiej, kremem z orzechami włoskimi. Do tego duża ilość truskawek. Zdecydowanie polecam. ;)
 
 

Tort czekoladowo-orzechowy z truskawkami

 
 Składniki na ciasto -  jeden placek (musimy przygotować dwa takie same placki):
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka kakao
  • 125 g mąki
  • 3/4 szklanki maślanki  
Masło ucieramy na puch, dodajemy pastę waniliową oraz cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Sodę zalewamy octem i na chwilę odstawiamy. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie (mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia), dokładnie miksujemy i dodajemy sodę i maślankę. Miksujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
 
  Ciasto studzimy. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.
 
 
 
Krem orzechowy na bezie włoskiej:

  • 360 g masła w temp. pokojowej (masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 4 białka z dużych jajek
  • 3 łyżki i 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g orzechów włoskich 

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.   
Orzechy blendujemy na drobny proszek. 
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4 szklanki wody z 10 łyżkami cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C (sprawdzamy termometrem cukierniczym). Natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych białek. W momencie dodawania syropu, białka musimy cały czas ubijać na średnich obrotach miksera, syrop wlewamy cienkim strumieniem jak najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop dodamy już do białek, zwiększamy obroty miksera i miksujemy całość do momentu, aż masa uzyska temp. pokojową- potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam gęsta, stabilna i lśniąca beza włoska. Następnie, cały czas mieszając dodajemy partiami miękkie masło - najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego dodawanie. Powstanie nam gęsta, a zarazem lekka i puszysta masa. Na koniec miksowania dodajemy pastę waniliową oraz zblendowane orzechy. Masa gotowa.

Krem waniliowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Serek, kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy miksujemy na sztywną masę.

dodatkowo:
  • truskawki

Na jednym placku ciasta układamy połówki truskawek przecięciem do dołu. Na owoce wykładamy krem orzechowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch pokrywamy kremem waniliowym (dekoracja kratka - koszyczek). Dekorujemy truskawkami. Wierzch truskawek pokrywamy glazurą (2 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczone w odrobinie gorącej wody i wystudzone).



   
 


1 komentarz: