Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 14 lipca 2017

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami to klasyk, który sprawdza się, kiedy nasze ogrody obfitują w sezonowe owoce. Polecam ;) .

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

 Składniki na blaszkę 24 x 35 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 600-650 g czarnej porzeczki

Pianka
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie
  • 1/2 szklanki oleju

Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtka. - całość szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, dzielimy na 2 części - jedną większą ok. 2/3, jedną mniejszą ok. 1/3 - owijamy w folię i chłodzimy w zamrażarce 1-2 godziny.
Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do formy 24 x cm 35 cm (wysmarowana masłem, wysypana mąką).  Pieczemy w temp. 190 stopni, 20-25 minut. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami po łyżce cały czas miksując dodajemy cukier. Na koniec dodajemy budyń i cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.  Wykładamy na wystudzony spód. Na wierzchu układamy owoce. Na owoce ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 45-55 minut, temp. 180 stopni. Ciasto zostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto, uwielbiam właśnie jak są takie kruchę. Nie mogę sie doczekać już aż je upiokę!

    OdpowiedzUsuń
  2. znam przepis :) ciasto jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. CHCIALABYM JE UPIEC ,ALE NIE WIEM CZY MOGE UZYC ZAMROZONYCH PORZECZEK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można, ale owoców wcześniej nie rozmrażamy. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. DZIEKI.BEDE PIE JUTRO, NAPISZE JAK SIE UDALO. ZYCZE MILEGO DNIA. POZDRAWIAM.

      Usuń
    3. W takim razie trzymam kciuki za wypiek i czekam na recenzję. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń