Naleśniki w wersji bezglutenowej oraz w wersji z dodatkiem mąki pszennej - elastyczne, cieniutkie i przepyszne. A to wszystko za sprawą mąki z tapioki, która sprawia, że po upieczeniu naleśniki, nawet te bez dodatku mąki pszennej, nie rwą się i doskonale się zwijają. Zdecydowanie polecam ;) .
Naleśniki z tapioki - bezglutenowe i z glutenem - faszerowane pieczonym kalafiorem
Farsz:
Kalafiora porcjujemy na nieduże różyczki, przekładamy na
blachę piekarnikową. Skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy do miękkości, temp.
180-190 stopni. Upieczonego kalafiora lekko studzimy i drobno siekamy.
Przekładamy do miski, dodajemy fetę, odrobinę soli i sporo pieprzu. Wyrabiamy
na jednolity farsz. Orzeszki drobno siekamy i dodajemy do farszu - mieszamy.
Składniki na naleśniki z tapioki (z glutenem)
- 2 jaja
- pół szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- pół szklanki mąki z tapioki
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka stopionego masła
Do miski wsypujemy mąki i sól.
Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka,
dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Dodajemy pozostałe stopione masło i wodę- tyle by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy
odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie
naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Naleśniki faszerujemy nadzieniem
kalafiorowym. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na odrobinie masła
klarowanego.
Naleśniki bezglutenowe z tapioki i mąki owsianej
Składniki
- 2 jaja
- pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej + 2 łyżki
- pół szklanki mąki z tapioki
- szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka stopionego masła
Do miski wsypujemy mąki i sól.
Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka,
dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Dodajemy pozostałe stopione. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze
rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję
ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Naleśniki faszerujemy nadzieniem
kalafiorowym. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na odrobinie masła
klarowanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz