Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Składniki na blaszkę 24 x 35 cm:- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 250 g masła
- szczypta soli
- 600-650 g czarnej porzeczki
Pianka
- 6 białek
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 budynie
- 1/2 szklanki oleju
Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne
masło i siekamy. Dodajemy żółtka. - całość szybko wyrabiamy na jednolite
ciasto, dzielimy na 2 części - jedną większą ok. 2/3, jedną mniejszą ok. 1/3 -
owijamy w folię i chłodzimy w zamrażarce 1-2 godziny.
Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do
formy 24 x cm 35 cm (wysmarowana masłem, wysypana mąką). Pieczemy w temp. 190 stopni, 20-25 minut.
Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie
porcjami po łyżce cały czas miksując dodajemy cukier. Na koniec dodajemy budyń
i cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując. Wykładamy na wystudzony spód. Na wierzchu
układamy owoce. Na owoce ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 45-55 minut,
temp. 180 stopni. Ciasto zostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed
podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo fajne ciasto, uwielbiam właśnie jak są takie kruchę. Nie mogę sie doczekać już aż je upiokę!
OdpowiedzUsuńznam przepis :) ciasto jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńCHCIALABYM JE UPIEC ,ALE NIE WIEM CZY MOGE UZYC ZAMROZONYCH PORZECZEK
OdpowiedzUsuńTak, można, ale owoców wcześniej nie rozmrażamy. Pozdrawiam :)
UsuńDZIEKI.BEDE PIE JUTRO, NAPISZE JAK SIE UDALO. ZYCZE MILEGO DNIA. POZDRAWIAM.
UsuńW takim razie trzymam kciuki za wypiek i czekam na recenzję. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń