Drożdżówki z czereśniami to dobry pomysł na słodkość z wykorzystaniem tych sezonowych owoców. Obok jagodzianek jedne z moich ulubionych słodkości lata. Polecam ;)
Czereśnianki
Składniki na ok. 30 bułeczek (na każdą bułkę należy przeznaczyć ok.65 g gotowego surowego ciasta i łyżkę czereśni)- 1 kg mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży - 2 opakowania
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 żółtka (białko z jajka posłuży do posmarowania jagodzianek)
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- łyżeczka pasty waniliowej/ ;lub jeśli wolicie skórka z cytryny
farsz:
- 650-700 g czereśni pozbawionych pestek (waga po usunięciu pestek)
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki farszu dokładnie mieszamy.
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe
składniki i wrabiamy, pod koniec dodając roztopione i lekko wystudzone masło.
Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce aż podwoi objętość - ok. 1,5 h.
Ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 30 części. Każdy placuszek wałkujemy na kształt prostokąta. Krótszy
bok nacinamy (mniej więcej do 1/3 prostokąta) ok. 4-5 razy tworząc grzebyk .
Pośrodku prostokąta układamy porcję czereśni. Zawijamy najpierw nienaciętą
stroną ciasta. Następnie przykrywamy naciętą stroną ciasta. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia tak, by zawinięcie znajdowało się pod spodem i
pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - ok. 30 minut. Wierzch
smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ok. 20 minut temp. 190 stopni. Jeszcze
ciepłe lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).
Super, dawno nie miałam okazji jeść, a szczególnie już domowych. Chętnie spróbuję jutro!
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńPoproszę, bo sama coś nie mam ręki do drożdżowych wypieków...
:)