Pyszne domowe pierogi z mięsnym farszem. Polecam.
Pierogi z mięsem wieprzowym gotowanym - farsz pasztetowy
Składniki:
Mąkę wymieszaną z solą zaparzamy zagotowaną wodą, kiedy powstaną
kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20
minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po
łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy
z okrasą z boczku wędzonego.
Farsz z mięsa wieprzowego gotowanego i cebuli:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 7 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- duża marchewka
- 1 duży ziemniak
- 4 duże cebule
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- łyżka octu balsamicznego
Do gotującej się wody dodajemy pokrojoną w kostkę łopatkę
wieprzową, obraną marchewkę przekrojoną na pół, obranego przekrojonego na pół
ziemniaka, ziarna ziela i pieprzu oraz liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem
do miękkości.
Na łyżce masła i łyżce oleju smażymy na złoty kolor
pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec doprawiamy solą.
Wystudzone mięso, marchewkę i ziemniaka przekładamy do
blendera i miksujemy na gładką masę razem z cebulą i ketchupem. Gładką masę
doprawiamy solą, pieprzem, gałką, imbirem i octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz