poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Napoleonka wytrawna

Napoleonka wytrawna czyli przepyszna i nieco bardziej wykwintna kanapka na cieście francuskim. Zdecydowanie polecam ;) .

Napoleonka wytrawna



Składniki

·         500 g mąki pszennej

·         8 g soli

·         150 g miękkiego masła

·         220 g zimnej wody

·         Do środka - 250 g zimnego masła


W dużej misce mieszamy mąkę  z solą, robimy kopczyk, dołek i wylewamy do niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy  masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut.

W między czasie zimne masło przekładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na kształt prostokąta. Z lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej zimny marmurowy) podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od kawałka masła i o takiej samej szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy w cieście. Zaczynamy wałkować - za jednym razem 2 tury:

- jedna tura prosta - tzw. złożenie na 3

- jedna tura podwójna -  tzn. na 3 i pół. (patrz - link)

Przy każdej nowej turze obracamy ciasto tak, aby złożenie zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10 minut, potem do lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn. jedna  prosta i jedna podwójna. Znowu do zamrażali na 10 minut i do lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do użycia. Powinno nam wyjść ok. 1115 g gotowego ciasta. Dzielimy go na 3 części.



Wykorzystamy jedną część. Wałkujemy ją  na wielkość mniej więcej wielkości blaszki piekarnikowej. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch nakłuwamy widelcem, lekko oprószamy mąką i przykrywamy papierem do pieczenia. Na górze układamy dużą blaszkę do pieczenia ciasta, w razie gdyby była za lekko dokładamy jakieś lekkie obciążenie, np. drugą blaszką. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i dopiekamy na złoty kolor ok. 15 minut.  Ciasto studzimy na kratce.

Porcjujemy na równe kwadraty lub prostokąty  - w sumie 6 kawałków. Na jedno ciastko wykorzystamy dwa kawałki, czyli w sumie uzyskamy 3 gotowe ciastka. Na dolny kawałek ciasta wykładamy dużą porcję farszu i przykrywamy górnym. Wierzch dekorujemy słodką papryką. 

Farsz: (wychodzi więcej niż na 3 ciastka)
  • 1 kalafior
  • 4 młode duże marchewki
  • 250 g serka twarogowego typu włoskiego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ogórki małosolne
  • łyżka  śmietany 18%
  • 100 g fety w kostkach
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • imbir

Kalafior porcjujemy na małe różyczki, marchewkę w słupki, przekładamy na blachę, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości.

Wystudzone warzywa drobno kroimy. Dodajemy do nich rozkruszony twaróg, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone oraz ogórki małosolne, kwaśną gęstą śmietanę, fetę w kostkach. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, imbirem oraz octem jabłkowym. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

3 komentarze:

  1. Coś czuję, że taka wersja napoleonki nawet bardziej by mi smakowała niż słodka :D Bardzo fajne nadzienie z tym kalafiorem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dla mnie, jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)