poniedziałek, 11 września 2017

Ciasteczka szachownice

Pyszne kruche ciasteczka szachownice zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Czyż nie wyglądają uroczo? Dzieciakom zapewne zasmakują ;) ... i nie tylko dzieciom. Przetestujcie :))) . 

Ciasteczka szachownice




 Składniki na ciasto waniliowe:

  • 225 g miękkiego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 360 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Miksujemy na puszystą masę miękkie masło z cukrem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, żółtko i pastę waniliową - dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy do połączenia składników (powstanie miękkie ciasto). Ciasto dzielimy na 2 płaskie dyski, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok. 2 godziny.

Ciasto czekoladowe:
  • 225 g miękkiego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 1/2 łyżeczki soli

Miksujemy na puszystą masę miękkie masło z cukrem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, żółtko i pastę waniliową - dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i sól i miksujemy do połączenia składników (powstanie miękkie ciasto). Ciasto dzielimy na 2 płaskie dyski, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok. 2 godziny.

Z lodówki wyjmujemy jeden dysk waniliowy i dzielimy go na pół. Na lekko oprószonym mąką blacie wałkujemy każdy z powstałych dwóch kawałków ciasta na prostokąt o grubości ok. 8-10 mm. Odkładamy na bok i w ten sam sposób postępujemy z ciastem kakaowym. Z placków wycinamy paski o szerokości równej mniej więcej grubości ciasta czyli ok 8-10 mm. Przystępujemy do sklejania szachownicy - bierzemy jeden paseczek ciasta jasnego smarujemy jego bok odrobiną zimnej wody i przyklejamy do niego pasek ciasta ciemnego. Bok ciasta ciemnego smarujemy odrobiną wody i przyklejamy pasek ciasta jasnego, a do jasnego ciemny. Następnie wierzch powstałego prostokąta smarujemy odrobiną wody i przyklejamy górną warstwę szachownicy tak, aby w jasny pasek trafiał pasek ciemny itd. Powinniśmy utworzyć ok. 4-5 warstw. Nierówne boki należy odkroić, aby ukazał się ładny wzór szachownicy. Z pozostałych pasków układamy w ten sam sposób drugą szachownicę. Następnie z odłożonego ciasta - jasnego lub ciemnego  (te dyski pozostawione w lodówce) odkrawamy kawałek ciasta i wałkujemy go na długość powstałego prostokątnego bloku szachownicy. Powierzchnię tego ciasta smarujemy odrobiną wody i układamy na nim blok szachownicy- zawijamy dokładnie pokrywając boki szachownicy. Nadmiar ciasta odcinamy. Szachownicę jeszcze w formie bloku wstawiamy do zamrażalki na 15 minut, po tym czasie kroimy cienkie kromki - ciastka o szerokości ok. 5 mm. Układamy na tacce i wstawiamy do zamrażalki jeszcze na jakieś 15 minut, a potem do lodówki na ok. 20-30 minut. Następnie układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 12-18 minut - w zależności od grubości ciasteczek- nabiorą lekko złotego koloru. Pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Z resztek ciasta możemy upiec zwykłe ciasteczka, należy tylko pamiętać, żeby pracować ze schłodzonym ciastem, a po wykrojeniu ciasteczek schłodzić je w zamrażalniku lub lodówce.
źródło inspiracji - http://www.foodnetwork.ca/shows/bake-with-anna-olson/recipe/checkerboard-icebox-cookies/16609/


2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)