sobota, 16 września 2017

Pierogi na cieście pomidorowym z pesto z liści rzodkiewki

Proste, tanie i pyszne danie - pełne aromatów i smaku. Pierogi na cieście pomidorowym faszerowane gęstym sosem, a właściwie pastą, pesto na bazie liści rzodkiewki. Zdecydowanie polecam na dzisiejszy obiad. ;) 

Pierogi na cieście pomidorowym z pesto z liści rzodkiewki




Składniki:

  •  3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • ok. 3/4 szklanki przecieru  pomidorowego (passaty)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano 

Mąkę wymieszaną z solą i przyprawami zaparzamy wrzącą wodą. Kiedy powstaną kluski dodajemy przecier pomidorowy i nożem zagarniamy do połączenia składników. Dodajemy jajko, zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżą bazylią.

 Farsz a la pesto:
  • 2 pęczki liści rzodkiewki
  • 2 duże garście orzeszków ziemnych
  • łyżka octu balsamicznego
  • mały słoiczek suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • olej spod suszonych pomidorów - jak najmniej, jedynie do uzyskania w miarę jednolitej pasty

Wszystkie składniki pasty pesto przekładamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą pastę (powinny być wyczuwalne większe kawałki orzechów) - miksując stopniowo dolewamy olej spod suszonych pomidorów - tylko tyle, by dobrze całość zmiksować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam.. nie jadłam jeszcze takich, ale wyglądają bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)