poniedziałek, 4 września 2017

Tort dyniowy z kremem z orzeszków ziemnych

Przepyszny tort dyniowy z kremem z orzeszków ziemnych jest zapowiedzią już nieco bardziej jesiennych wypieków. Dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe, gdyż do placków stanowiących bazę tortu wykorzystałam nie tak jak zwykle puree z dyni, a świeżą, startą na tarce dynię odmiany Hokkaido. Gatunek dyni jest tutaj kluczowy. To właśnie dynia Hokkaido, która jest intensywnie pomarańczowa i bardziej mięsista od innych gatunków dyń, gwarantuje doskonałą teksturę oraz idealny kolor ciasta. O kremie, którym przełożyłam tort pisać wiele nie trzeba - miłośnicy masła orzechowego od razu się na niego skuszą ;) . Zapraszam. 

Tort dyniowy z kremem z orzeszków ziemnych





Na 2 tortownice o średnicy 24-25 cm
  • 235 g dyni Hokkaido startej na tarce o drobnych oczkach (waga po starciu, ścieramy miąższ bez skórki)
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru 
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu 
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dno tortownic wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Olej mieszamy z jajkami, cukrem białym i brązowym oraz z wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek, sól, skórkę cytrynową i przyprawy. Do składników sypkich dodajemy startą dynię i dokładnie pokrywamy ją mąką. Całość przekładamy do składników mokrych i ręcznie dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do 2 foremek i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni - do tzw. suchego patyczka. Placki studzimy na kratce. 

  • ok. 280 g powideł  

Każdy placek przekrawamy na pół i przekładamy porcją powideł. 

krem

  • 500 g serka mascarpone - dobrze schłodzonego
  • 300 g masła orzechowego -  gładkiego w temp. pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Składniki masy miksujemy  na gładki krem. Połową masy przekładamy dyniowe placki (uprzednio nadziane powidłami). Pozostałym kremem pokrywamy wierzch i boki.
Orzeszki ziemnie (smażone i solone, kilka garści) drobno siekamy  i posypujemy nimi boki ciasta oraz rant. Ciasto podajemy schłodzone.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)