niedziela, 15 października 2017

Bułki z białą kiełbasą i pieczonym kalafiorem

Zapraszam na puszyste bułki faszerowane białą kiełbaską i pieczonym kalafiorem. Wilgotne, delikatne i sycące - doskonałe na późne śniadanie czy jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Zdecydowanie polecam ;) 

Bułki z białą kiełbasą i pieczonym kalafiorem

 Ciasto (na ok. 35 dużych bułek) 

  • 1 kg i 30 g mąki pszennej - te 30 g mąki przeznaczamy na zaczyn
  • 170 g mąki żytniej razowej typ 2000
  •  500 ml mleka
  •   łyżeczka soli 
  •  40 g świeżych drożdży
  •  łyżeczka cukru
  •  13 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki majonezu

Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, 30 g mąki pszennej i pół szklanki letniego mleka. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut w ciepłym miejscu. Do miski wrzucamy pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy, odrywamy kuleczkę wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczką cienko wałkujemy na kształt okręgu, na środku placuszka układamy  dużą łyżkę  farszu i formujemy kulkę- gdybyśmy mieli problem ze zlepieniem brzegów, należy delikatnie zwilżyć je letnią wodą. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym z odrobiną mleka żółtkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180 stopni. Smacznego! 

Farsz:
  •   1,5 kg mięsa z białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • kwaśne jabłko
  • łyżka musztardy
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1/2 dużego kalafiora
  • 150 g sera żółtego drobno posiekanego lub startego na tarce o dużych oczkach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki ketchupu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • do posmarowania bułeczek 1 jajko
  • do posypania bułeczek pestki dyni i słonecznika
Kiełbaski rozcinamy i pozbawiamy osłonek, do mięsa dodajemy jabłko starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku oraz musztardę. Masę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i przekładamy do miski.  Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na tej samej patelni, na której smażyliśmy kiełbasę. Dodajemy do mięsa. 


Obraną marchewkę kroimy w nieduże kawałki. Kalafiora porcjujemy na nieduże różyczki. Warzywa układamy na blasze, skrapiamy obficie olejem, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 -35 minut, aż ładnie się zrumienią. Po upieczeniu studzimy, drobno siekamy i dodajemy do pozostałego farszu.

Do mięsa z warzywami dodajemy  jaja, ser, ketchup  i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość dokładnie wyrabiamy.

1 komentarz:

  1. No czegoś takiego jeszcze nie jadłam, mimo, że nie przepadam za białą kiełbasą to chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)