poniedziałek, 9 października 2017

Ryba z ryżem (dorsz smażony na maśle z imbirowo-pietruszkowym ryżem)

Ryba z ryżem to jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych. Ryż musi być koniecznie dobrze doprawiony z dużą ilością natki pietruszki. ;) Polecam. 

Ryba z ryżem  (dorsz smażony na maśle z imbirowo-pietruszkowym ryżem)



Składniki:
  • filety z dorsza ze skórką
  • masło + olej do smażenia ryby w proporcji 1:1
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
ryż:
  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • szalotka
  • łyżka masła
  • szczypta imbiru
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki

Ryż - na łyżce masła szklimy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy ryż i chwilkę smażymy, następnie zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku, przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodajemy imbir, sok z cytryny i drobno posiekaną natkę - dokładnie mieszamy.

Dorsza ze skórką porcjujemy, solimy i pieprzymy. Oprószamy mąką. Smażymy na maśle z olejem do uzyskania chrupiącej skórki. Rybę podajemy z ryżem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)