niedziela, 5 listopada 2017

Krem do tortu piankowy. Ciasto z buraków cukrowych z piankowym kremem

Dziś zapraszam na jesienne ciasto z buraków cukrowych. Jeśli nie dostaniecie tego warzywa, albo jeśli za nim nie przepadacie, zamiast buraków do ciasta możecie użyć marchewkę - dodajcie jednak wtedy więcej cukru. :) Na uwagę zasługuje tutaj również nietypowy krem - fani ptasiego mleczka powinni być nim zachwyceni. Zapraszam. 

Krem do tortu piankowy. Ciasto z buraków cukrowych z piankowym kremem

  Na ciasto (2 tortownice o średnicy 24-25 cm)

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • 4 łyżki  drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g startych na drobnych oczkach buraków cukrowych
  • 50 g suszonej śliwki pokrojonej w drobną kostkę
  • 50 g suszonej żurawiny
  • skórka otarta z 1 cytryny


 Dno tortownic wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Olej mieszamy z jajkami, cukrem i wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek i sól. Do składników sypkich dodajemy starte  buraki, skórkę z cytryny, śliwki i żurawinę i dokładnie pokrywamy je mąką. Całość przekładamy do składników mokrych i ręcznie dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do 2 foremek i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Placki studzimy na kratce. 
Krem piankowy:
  • 300 g miękkiego masła
  • 380 g ptasiego mleczka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo pół słoiczka powideł śliwkowych

Ptasie mleczko kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka razem z mlekiem. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając do rozpuszczenia ptasiego mleczka. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, pod koniec porcjami dodając po łyżce masy z ptasiego mleczka. Ważne -ptasie mleczko szybko gęstnieje, więc do masy dodajemy je jeszcze lekko ciepłe (nie gorące, bo masa się zważy!), co spowoduje, że masa będzie rzadsza niż byśmy tego chcieli. Należy więc gotową masę wstawić do schłodzenia do lodówki. Kiedy lekko zesztywnieje całość ponownie dokładnie miksujemy na puszystą masę, dodając ekstrakt waniliowy. Gotowym  kremem przekładamy placki (dolny placek uprzednio smarujemy powidłami śliwkowymi) i dekorujemy wierzch ciasta. Dekorujemy wiórkami czekolady.



3 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)