środa, 8 listopada 2017

Zawijane ciasto drożdżowe z makiem  - drożdżowy makowiec wertykalny

Na 11 listopada tradycyjnie zajadamy się rogalami świętomarcińskimi ;). Jeśli chcecie pokusić się o ten trudny wypiek podobny przepis znajdziecie na moim blogu - link. Nieco prostsza wersja, ale za to z dodatkiem białej kaszy gryczanej również będzie ciekawym rozwiązaniem ;) - link. Dla tych, którzy zamiast rogalików wolą jedno konkretne ciasto ;) polecam w tym roku zawijane ciasto drożdżowe - gigantyczny ślimak, który po pokrojeniu na kawałki prezentuje fajny wzór pionowych pasków z maku i drożdżowego ciasta. Proste i smaczne. Polecam ;) 

Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 

drożdżowy makowiec wertykalny


Masa makowa:
· 250 g mielonego maku

· 60 g cukru

· 90 g miodu

· 50 g suszonej śliwki - posiekanej

· 50 g posiekanych orzechów włoskich

· łyżeczka ekstraktu waniliowego

· łyżka masła w temp. pokojowej

· 1 jajko - oddzielnie żółtko i białko

· 1 białko

Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, pozostawiamy do wystudzenia. Dokładnie odciskamy nadmiar wody za pomocą gazy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz białek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy.

Ciasto:
  • 80 g masła - rozpuszczone i przestudzone
  • 400 g mąki pszennej
  • paczka - 7 g suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 jajo - oddzielnie żółtko i białko - żółtko dodajemy do ciasta, białkiem smarujemy rozwałkowane ciasto
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli 
  • lukier: sok z 1/2 cytryny + cukier puder ile zabierze  

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (oprócz białka) i zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Smarujemy je lekko roztrzepanym białkiem i wykładamy masę makową. Wzdłuż krótszego boku kroimy ciasto na paski o szerokości ok.  5 cm. Tortownice o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Jeden pasek ciasta zwijamy i układamy pośrodku tortownicy. Następnie wokół niego zwijamy pozostałe paski. Ciasto odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 50-60 minut temp. 170 stopni.
Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz