Na 11 listopada tradycyjnie zajadamy się rogalami świętomarcińskimi ;). Jeśli chcecie pokusić się o ten trudny wypiek podobny przepis znajdziecie na moim blogu - link. Nieco prostsza wersja, ale za to z dodatkiem białej kaszy gryczanej również będzie ciekawym rozwiązaniem ;) - link. Dla tych, którzy zamiast rogalików wolą jedno konkretne ciasto ;) polecam w tym roku zawijane ciasto drożdżowe - gigantyczny ślimak, który po pokrojeniu na kawałki prezentuje fajny wzór pionowych pasków z maku i drożdżowego ciasta. Proste i smaczne. Polecam ;)
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem
drożdżowy makowiec wertykalny
· 60 g cukru
· 90 g miodu
· 50 g suszonej śliwki - posiekanej
· 50 g posiekanych orzechów włoskich
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· łyżka masła w temp. pokojowej
· 1 jajko - oddzielnie żółtko i białko
· 1 białko
Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, pozostawiamy do wystudzenia.
Dokładnie odciskamy nadmiar wody za pomocą gazy. Dodajemy pozostałe składniki
(oprócz białek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i
dodajemy do maku, delikatnie mieszamy.
Ciasto:
- 80 g masła - rozpuszczone i przestudzone
- 400 g mąki pszennej
- paczka - 7 g suszonych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 jajo - oddzielnie żółtko i białko - żółtko dodajemy do ciasta, białkiem smarujemy rozwałkowane ciasto
- 1 żółtko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- lukier: sok z 1/2 cytryny + cukier puder ile zabierze
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (oprócz białka) i
zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35
cm. Smarujemy je lekko roztrzepanym białkiem i wykładamy masę makową. Wzdłuż
krótszego boku kroimy ciasto na paski o szerokości ok. 5 cm. Tortownice o średnicy 24-26 cm smarujemy
masłem, obsypujemy mąką. Jeden pasek ciasta zwijamy i układamy pośrodku
tortownicy. Następnie wokół niego zwijamy pozostałe paski. Ciasto odstawiamy na
20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 50-60 minut temp. 170 stopni.
Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz