niedziela, 14 stycznia 2018

Brukselki w sosie maślano-balsamicznym z sezamem

Pyszne brukselki idealne jako dodatek do dania głównego lub samodzielna przekąska. ;)


Brukselki w sosie maślano-balsamicznym z sezamem

 składniki:

  • 1 kg brukselek
  • 3 duże łyżki masła
  • łyżka miodu
  • ok. 1 łyżeczki  soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
  • 200 g kiełków na patelnię - kiełki fasoli Mung, soczewicy zielonej i brązowej, cieciorki

Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek . Brukselki dokładnie odcedzamy.
Kiełki podsmażamy 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju, doprawiamy solą. Odkładamy na talerz.
Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy ocet balsamiczny, sól i imbir. Dodajemy brukselki i chwilę całość podsmażamy. Dodajemy sezam, kiełki i chwilę całość dusimy.  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)