Brukselki w sosie maślano-balsamicznym z sezamem
składniki:- 1 kg brukselek
- 3 duże łyżki masła
- łyżka miodu
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
- 200 g kiełków na patelnię - kiełki fasoli Mung, soczewicy zielonej i brązowej, cieciorki
Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy
krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki
nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek . Brukselki
dokładnie odcedzamy.
Kiełki podsmażamy 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju,
doprawiamy solą. Odkładamy na talerz.
Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy ocet
balsamiczny, sól i imbir. Dodajemy brukselki i chwilę całość podsmażamy.
Dodajemy sezam, kiełki i chwilę całość dusimy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz