Naleśniki ze smażonym ryżem i modrym pesto
Składniki na ok. 11 naleśników:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zimnego mleka
- 3/4 - 1 szklanka zimnej wody- jeśli chcemy bardzo cienkie naleśniki dolewamy jej więcej, jeśli grubsze- mniej, w trakcie smażenia, kiedy ciasto stoi trochę gęstnieje, więc może zajść potrzeba dodania odrobiny wody do ciasta pod koniec smażenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka stopionego masła
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy jak krokiety. Smacznego.
Farsz:
- 200 g ryżu basmatti
- 3 duże cebule
- 3 duże łyżki pesto z czerwonej kapusty
- 6 jajek
- 150 g sera żółtego
- olej rzepakowy do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na
odrobinie oleju. Solimy do smaku. Przekładamy do ryżu. Dodajemy modre pesto i
dokładnie mieszamy. Na patelni na odrobinie oleju smażymy rozbełtane jajka.
Kiedy zaczną się lekko ścinać dodajemy ryż i smażymy dokładnie mieszając. Zdejmujemy z
ognia, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz