sobota, 20 stycznia 2018

Sekret mniszki wg Ewy

Dzisiejsze ciasto jest luźną interpretacją znanego ciasta Sekret mniszki Siostry Anastazji. W nieco pomniejszonych proporcjach (a i tak ciasta wychodzi baaardzo dużo!) i o nieco innych smakach. Masę serową i polewę wykonałam całkowicie według własnego przepisu. Bardzo fajny sernik z kremem truskawkowym - zdecydowanie polecam. 

Sekret mniszki wg Ewy


 Ciasto (blacha 24 x 35 cm)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Łączymy składniki sypkie - mąkę, proszek i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części - po ok. 350 g i 270 g . Większą część wkładamy do lodówki. Do pozostałej dodajemy kakao, ponownie zagniatamy i wstawiamy do zamrażalki.
Sernik:
  • 1 kg sera twarogowego - 500 g twarogu typu włoskiego i 500 g zwykłego tłustego twarogu
  • 230 g drobnego cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 150 g miękkiego masła
  • łyżeczka pasty waniliowej
Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej i belndujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy starte na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto czekoladowe i delikatnie mieszamy.
Na blachę piekarnikową (wysmarowana masłem, wysypana mąką)  wykładamy ciasto jasne i podpiekamy ok. 15 minut temp. 180 stopni. Wykładamy masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 65 minut. Sernik studzimy.
Ciasto na żółtkach:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodając po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 35 minut temp. 180 stopni.
Masa truskawkowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300 g miękkiego masła
W połowie szklanki mleka rozprowadzamy mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wylewamy masę żółtkową - cały czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Galaretki przelewamy przez sitko i lekko studzimy - ale musza pozostać płynne.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodając partiami budyń. Następne wlewamy galaretkę. Masę wykładamy na sernik i przykrywamy ją plackiem jasnym. Wierzch dekorujemy polewą - przepis poniżej
Polewa:
  • 320 g ptasiego mleczka czekoladowego
  • 2 łyżki mleka
Ptasie mleczko kroimy na drobne kawałki i przekładamy do garnka, dodajemy mleko i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się ptasiego mleczka i powstania gładkiej polewy. Polewę lekko studzimy i rozprowadzamy na wierzchu placka.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)