Post bierze udział w akcji Warzywa w słodyczach
Dyniowy torcik z
masą batatową
Składniki:
Na ciasto:
·
500 g dyni
·
200 g mąki orkiszowej
·
250 g brązowego cukru
·
0,5 szklanki oleju rzepakowego
·
4 jajka
·
100 g płatków migdałowych
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
skórka z cytryny
·
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·
szczypta soli
Obraną dynię ucieramy na tarce o dużych
oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do
pieczenia, mąkę ziemniaczaną, dodajemy dynię. Przy włączonym na najniższych
obrotach mikserze dodajemy powoli
żółtka, olej rzepakowy. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z cytryny oraz płatki
migdałowe, krótko miksujemy. Białka
ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z ciastem. Masę
przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej
tortownicy należy wsmarować ją masłem i wysypać mąką). Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto
studzimy. Wystudzone możemy oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Ja jednak proponuję nieco wykwintniejszą formę "wykończenia" tego
ciasta.
·
200 g miękkiego masła
·
500 g batatów
·
łyżka ekstraktu z wanilii
·
sok z 2 cytryn
·
1,75 szklanki
mleka
·
250 g brązowego cukru
·
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na
niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty
ubijamy za pomocą tłuczka, następnie przecieramy przez sito. Mleko gotujemy z
cukrem na niewielkim płomieniu do momentu, aż uzyskamy karmelową, gęstą masę - ok. 30 minut. Do mleka z cukrem
dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Jeszcze chwilę
gotujemy batatowy budyń. Masę studzimy. Masło miksujemy z ekstraktem z wanilii,
stopniowo dodajemy batatową masę oraz sok z cytryny. Kremem zdobimy dyniowy placek. Torcik
podajemy schłodzony. Smacznego!
Oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i zapraszam do wypróbowania.
Usuń