Makaronowe mini paszteciki z suszonych pomidorów i sera bałkańskiego na oleju rzepakowym
Składniki (na 3 małe paszteciki):
·
150 g makaronu z pszenicy durum - u mnie świderki
·
180-200 g suszonych pomidorów
·
kilka (7-8) łyżek oleju rzepakowego
·
1 por
·
100 g sera bałkańskiego owczego
·
pieprz
·
1 jajko
·
1 łyżka bułki tartej
·
5 łyżek zalewy spod sera bałkańskiego
Pomidory suszone zalewamy olejem rzepakowym- tak, aby całkowicie pokrył pomidory- odstawiamy na pół godziny. Makaron
gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przekładamy do blendera.
Pora kroimy w półtalarki, przesmażamy na odrobinie oleju spod suszonych
pomidorów, pod koniec dodając pomidory.
Całość przekładamy do blendera do makaronu. Dodajemy pozostałe składniki- ser
bałkański, jajko, bułkę tartą, zalewę spod sera. Doprawiamy pieprzem- nie
solimy, gdyż ser jest słony. Blendujemy. Kokilki czy foremki do małych babeczek
smarujemy odrobiną oleju, obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę makaronowo
pomidorową. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni,
termoobieg. Smacznego!
Podkradam i wykorzystam na sylwestrową imprezę:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi :) . Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń