sobota, 4 stycznia 2014

Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką

Pyszny, lekki deser. Idealny na zimne, jesienno-zimowe wieczory. Polecam!

Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką

Składniki:
·         6 jabłek
·         6 łyżek marmolady połączonej z dżemem jagodowym w proporcjach 1:1
·         1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         garść orzechów włoskich
·         garść migdałów
·         garść pestek słonecznika
·         50 g zimnego masła
·         2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
·         2 łyżki   miodu akacjowego

Jabłka kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Środki po pestkach wypełniamy marmoladą z dżemem jagodowym.
Przygotowujemy orzechową czapeczkę- łączymy mąkę, posiekane orzechy włoskie, migdały, słonecznik i cukier.  Dodajemy masło i za pomocą palców robimy kruszonkę, pod koniec dodając miód. Całość wykładamy na połówki jabłek. Pieczemy 30-35 minut (w zależności od wielkości i rodzaju jabłek), temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy polane miodem. Smacznego!


2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)