Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką
·
6 jabłek
·
6 łyżek marmolady połączonej z dżemem jagodowym
w proporcjach 1:1
·
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
garść orzechów włoskich
·
garść migdałów
·
garść pestek słonecznika
·
50 g zimnego masła
·
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
·
2 łyżki miodu akacjowego
Jabłka kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy
gniazda nasienne. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Środki po pestkach
wypełniamy marmoladą z dżemem jagodowym.
Przygotowujemy orzechową czapeczkę- łączymy
mąkę, posiekane orzechy włoskie, migdały, słonecznik i cukier. Dodajemy masło i za pomocą palców robimy
kruszonkę, pod koniec dodając miód. Całość wykładamy na połówki jabłek. Pieczemy
30-35 minut (w zależności od wielkości i rodzaju jabłek), temp. 180 stopni,
termoobieg. Podajemy polane miodem. Smacznego!
Fajna propozycja na zdrowy deserek ;)
OdpowiedzUsuńSłodkie co nieco na zdrowie :)
Usuń