sobota, 4 stycznia 2014

Zapiekany dorsz z bakłażanem, pomidorem i orzeszkami nerkowca

Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Chuda, o delikatnym mięsie fajnie współgra z wyraziście doprawionym pomidorem i grillowanym bakłażanem. Lubię jak w potrawie coś chrupie, więc całość zwieńczyłam uprażonymi orzeszkami nerkowca. Niesamowicie wzbogacają smak całego dania.

Zapiekany dorsz z bakłażanem, pomidorem i orzeszkami nerkowca


Składniki (dla 1-2 osób):
·         2 zgrabne kawałki świeżego dorsza ze skórką
·         odrobina mąki do panierowania
·         olej
·         sól
·         pieprz
·         suszone oregano
·         2 duże i dość grube plasterki pomidora
·         4 średniej wielkości plasterki bakłażana
·         odrobina startego sera żółtego- idealny byłby parmezan
·         spora garść podprażonych na suchej patelni orzeszków nerkowca


Dorsza panierujemy w mące, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Wykładamy na chwilę na papierowy ręcznik.
Bakłażana solimy i grillujemy z obu stron przecierając ruszt czy patelnię odrobiną oleju. Pomidora solimy i doprawiamy z obu stron oregano. Grillujemy na suchej patelni.

Na każdy kawałek dorsza kładziemy po 2 krążki bakłażana, na niego 1 plater pomidora. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 1 minuty w mikrofali. Przed podaniem posypujemy uprażonymi i nieco przesiekanymi orzeszkami nerkowca. Smacznego!

2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)