Zapiekany dorsz z bakłażanem, pomidorem i orzeszkami nerkowca
·
2 zgrabne kawałki świeżego dorsza ze skórką
·
odrobina mąki do panierowania
·
olej
·
sól
·
pieprz
·
suszone oregano
·
2 duże i dość grube plasterki pomidora
·
4 średniej wielkości plasterki bakłażana
·
odrobina startego sera żółtego- idealny byłby
parmezan
·
spora garść podprażonych na suchej patelni
orzeszków nerkowca
Dorsza panierujemy w mące, doprawiamy solą
i pieprzem. Smażymy na oleju do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Wykładamy
na chwilę na papierowy ręcznik.
Bakłażana solimy i grillujemy z obu stron
przecierając ruszt czy patelnię odrobiną oleju. Pomidora solimy i doprawiamy z
obu stron oregano. Grillujemy na suchej patelni.
Na każdy kawałek dorsza kładziemy po 2 krążki
bakłażana, na niego 1 plater pomidora. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok.
1 minuty w mikrofali. Przed podaniem posypujemy uprażonymi i nieco
przesiekanymi orzeszkami nerkowca. Smacznego!
Pyszności i Michael na deser...super!! Brawo Ewuś <3
OdpowiedzUsuń<3 Deserek najważniejszy ;)
Usuń