Sernik serowe gniazdko z owocami
Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm:
Na spód:
• 3 łyżki masła
• 150 g herbatników
Na masę serową:
• 500 g zmielonego sera
• 250 g śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
• 2 jajka
• szczypta soli
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 4-5 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
• 2 łyżki dżemu jagodowego
• cukier puder do posypania
• ulubione owoce- u mnie 2 mandarynki
Herbatniki kruszymy, zalewamy je roztopionym masełkiem i całość mieszamy. Musi przypominać konsystencją mokry piasek. Tortownicę (17 cm) smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Dno tortownicy wyścielamy masą herbatnikową. Smarujemy dżemem jagodowym. Ser łączymy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietanę. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, godzinę, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku, aż wystygnie. W trakcie pieczenia należy wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia, żeby zbytnio się nie spiekło. Ciasto po wystudzeniu nieco się zapadnie- i o taki efekt nam chodzi. Aby powstało nam dość głębokie gniazdo musimy użyć tortownicy o małej średnicy, w przeciwnym razie nie osiągniemy pożądanego efektu. Kiedy wystygnie w środku układamy dekoracyjnie ulubione świeże owoce. Ja użyłam mandarynek, w sezonie wspaniałe są truskawki czy maliny. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Smacznego!
Wygląda wspaniale, na pewno też tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż wysoki! Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuń