Placuszki z ziarna orkiszu ze szparagami i sadzonym jajem
SKŁADNIKI:
- 400 g ziarna orkiszu
- 2 jajka
- sól do smaku
- pęczek szczypiorku
- łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść uprażonych pestek dyni
- olej rzepakowy do smażenia
- Ponadto:
- pęczek szparagów
- 2 duże łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1-2 jajka na osobę
- szczypior
PRZYGOTOWANIE:
Ziarno orkiszu przelewamy na sicie zimną wodą, pozostawiamy do namoczenia w wodzie na całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w świeżej, osolonej wodzi. Odcedzamy i dokładnie blendujemy. Dodajemy jajka, olej, kwaśną śmietanę i sól do smaku i ponownie całość blendujemy. Do mady dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz uprażone pestki dyni- mieszamy. Dłonie maczamy w wodzie i formujemy okrągłe placuszki/kotleciki. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Szparagi związujemy dratwą tak, by główki były na jednym poziomie i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do momentu, aż będą al dente- główki powinny wystawać ponad poziom wody. Na patelni topimy masełko i czekamy aż nabierze lekko orzechowego aromatu. Na talerzu układamy porcję placków orkiszowych. Obok układamy porcję szparagów, polewamy je zbrązowiałym masełkiem. Całość serwujemy z jajkiem sadzonym (na patelni podgrzewamy odrobinę tłuszczu, wybijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy do momentu aż biało się lekko zetnie, a środek pozostanie płynny)- wykładamy je na maślane szparagi. Posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz