Bożonarodzeniowy sernik "Pastelowa zebra pistacjowo-pomarańczowa"
·
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 200 g orzechów laskowych - musimy je zmielić
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
150 g brązowego cukru
·
łyżka domowego cukru waniliowego
·
1 jajko
·
150 g zimnego masła
·
szczypta soli
·
100 g gorzkiej czekolady
·
powidła śliwkowe- mały
słoiczek
Spód- w malakserze blendujemy składniki sypkie- mąkę, zmiksowane
orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i brązowy. Dodajemy masło,
jajko i pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość blendujemy pulsacyjne. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiekamy w piekarniku ok. 20
minut temp. 180 stopni, termoobieg.
·
500 g twarogu trzykrotnie
zmielonego
·
100 g mascarpone
·
100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·
duży pęczek listków bazylii- cała duża doniczka
· 2
łyżki mąki ziemniaczanej
·
łyżka mąki pszennej
·
szczypta soli
·
2 jajka
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
8 łyżek domowego cukru waniliowego
W malakserze belndujemy na gładką masę
listki bazylii i śmietanę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
Masa serowo-batatowa:
· 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
·
100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·
450 g puree z batatów (obrane bataty gotujemy do miękkości i blendujemy)
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
łyżka mąki pszennej
·
szczypta soli
·
2 jajka
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
8 łyżkek domowego cukru waniliowego
·
skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
W malakserze belndujemy na gładką masę
bataty i twaróg senikowy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy.
Podpieczony spód smarujemy powidłami
śliwkowymi. Wykładamy naprzemiennie po dużej łyżce masy serowo-bazyliowej i
serowo-batatowej. Ciasto pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni. Upieczone
pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby wystygło.
Chłodzimy w lodówce.
Polewa:
- 100 g chałwy waniliowej
- 100g mascarpone
Chałwę ucieramy z mascarpone. .
Pokrywamy rant serownika.
Dekoracja:
·
orzechy laskowe w gorzkiej czekoladzie
·
czekoladowe i cukrowe ozdoby
·
filety z pomarańczy
Ranty ciasta zdobimy orzechami laskowymi w czekoladzie i
czekoladowymi listkami. Na środku układamy
filety z pomarańczy i cukrowe kwiatki.
Z podanego przepisu możemy przygotować również czysty sernik- bez ciasta. Choć nieco
uboższe, będzie także apetyczne i dekoracyjne. Smacznego!
O matko, musi smakować obłędnie.... :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantazyjnie, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń