Borówkowy sernik na białym maku
Składniki na ciasto:
·
540 g mąki pszennej
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
280 g cukru pudru
·
4 łyżki cukru waniliowego
·
2 jajka
·
260 g miękkiego masła
·
szczypta soli
Z podanych składników przygotowujemy
ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy
mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę
soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką dużej formy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni, termoobieg, ok. 20 minut
Na masę makową
·
250 g białego maku
·
220 g herbatników
·
3/4 szklanki cukru waniliowego
·
150 g migdałów
·
4 szklanki mleka 0,5%
·
łyżka ekstraktu waniliowego
Biały mak
przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego
się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz
pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas
mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy,
przestudzoną trzykrotnie mielimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i dobrze
mieszamy. Masę makową wykładamy na podpieczony spód
Masa serowo-borówkowa:
· 750 g sera trzykrotnie mielonego
· 150 g
cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 kisiele jagodowe/owoce leśne
· 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 jajko
· 2
żółtka
· 110 g miękkiego masła
· 150 g
kwaśnej gęstej śmietany
·
4 łyżki miodu spadziowego
·
500 g mrożonych borówek do masy serowej
Masło ucieramy z cukrem pudrem
i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy ser,
kisiel w proszku, mąkę, jajka, żółtka, miód i śmietanę. Do masy dodajemy
zamrożone borówki i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na masę makową.
Pieczemy 60 minut w temp. 180
stopni, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika.
Polewa:
·
500 g masy krówkowej waniliowej + łyżka gęstejkwaśnej śmietany
18%
·
100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
·
Masą krówkową zmiksowaną
ze śmietaną smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Posypujemy migdałami. Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis i jakie smaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBiały mak to zdecydowanie moje smaki, migdały i orzechy świetnie się z nim komponują. Ser chyba zawsze się dobrze sprawdza, a dodatek borówek pewnie fajnie podkręcił smak :) Całość wygląda super!
OdpowiedzUsuńBardzo piękny ten sernik. Porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
OdpowiedzUsuń