poniedziałek, 2 marca 2015

Chrupiąca polenta

Na śniadanie, lunch do pracy, jako przekąska do szkoły, przystawka czy też dodatek do głównego dania w zastępstwie tradycyjnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Polenta zawsze sprawdzi się idealnie. Osobiście nie przepadam za polentą w postaci puree. Za to uwielbiam tą ze złocistą, chrupiącą skórką, doprawioną wyrazistym serem i delikatną nutą suszonych pomidorów. Polecam!

Chrupiąca polenta

 





Składniki
2 szklanki wody  
1 łyżeczka soli
szklanka  kaszki kukurydzianej
Łyżka masła
50 g sera twardego dziugas
kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów do obsmażenia polenty
ser dziugas do podania
kilka suszonych pomidorów z oleju do podania
oliwki do podania


Na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli wsypujemy 1 szklankę kaszy i gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody- cały czas mieszając.  Pod koniec dodajemy dużą łyżkę masła i starty na tarce o dużych oczkach ser dziugas. Płytkie naczynie wykładamy folią, przekładamy do niego polentę wygładzając powierzchnię. Całość studzimy. Kiedy polenta zastygnie wyjmujemy z naczynia, kroimy w kwadraty, a następnie obsmażamy je z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Polentę podajemy z oliwkami, serem dziugas  i suszonymi pomidorami. Smacznego!



2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)