Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim
Składniki:
·
1 opakowanie ciasta francuskiego
·
pesto rukolowo-pistacjowe:
Ząbek czosnku
ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
1 garść uprażonych nasion
słonecznika
150 g obranych pistacji
Sól
Pieprz
Łyżeczka miodu
Łyżka octu balsamicznego
Kilka łyżek oleju rydzowego
·
2 garście czarnych oliwek
·
kilka plastrów sera królewskiego
·
jajko
Pesto - czosnek, pestki słonecznika, pistacje, ocet balsamiczny, pomidory
suszone, miód i rukolę blendujemy
dodając stopniowo olej rydzowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie
rozprowadzamy pesto- równomiernie po całości ciasta. Na pesto układamy
pojedynczą warstwę sera królewskiego. Oliwki drobno siekamy i rozkładamy na
serze. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków do środka, aż oba boki się
spotkają- powstanie podwójny rulon (ślimak). Całość kroimy na ok 2 cm kawałki,
które następnie układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do
pieczenia blaszce. Całość smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 30-35 minut temp. 180 stopni termoobieg.
Podajemy same lub z ulubionym sosem.
Pyszna i błyskawiczna przekąska:)
OdpowiedzUsuń