Waniliowa szarlotka pod malinową pianką z kruszonką
4 szklanki mąki
6 żółtek
400 g zimnego masła
2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Wybijamy żółtka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. ¾ ciasta przekładamy do lodówki na 1 godzinę, pozostałe ciasto do zamrażalki.Większą część ciasta wałkujemy na kształt prostokątnej formy (forma 35 x 24 cm, wysmarowana masłem i obsypana mąką). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
- 3 kg jabłek (najlepiej przygotujmy mieszankę różnych gatunków jabłek- polecam użyć przynajmniej 1 kg twardych jabłek, które podczas prużenia nie rozpadną się całkowicie i zachowają ładny kształt kostki)
- 6 łyżek bułki tartej
- ¾ szklanki cukru
- ziarenka z 1laski wanilii
Podpieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka.
Różowa pianka:
· 6 białek
· 1 duży kisiel malinowy z cukrem (77 g)
· łyżka ekstraktu waniliowego
· szklanka cukru kryształu
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, pod koniec dodając proszek kisielowy.
· 6 białek
· 1 duży kisiel malinowy z cukrem (77 g)
· łyżka ekstraktu waniliowego
· szklanka cukru kryształu
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, pod koniec dodając proszek kisielowy.
Apetyczna szarlotka.Wkrótce wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤