Sernik "włoski"
Składniki na spód:
·
300 g mąki pszennej
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
150 g brązowego cukru
·
jajko
·
130 miękkiego
masła
·
szczypta soli
·
skórka otarta z 1 cytryny
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko,
sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę
wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.
Masa
orzechowa:
·
500 g orzechów włoskich
·
1 1/2 szklanki cukru
·
4 łyżki
masła
·
szklanka mleka
Orzechy mielimy.
Mleko zgotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy orzechy,
mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę orzechową wykładamy na
podpieczony spód.
Masa serowa:
·
zmielony twaróg 600 g
·
200 g miękkiego masła
·
4 jajka
·
200 g cukru pudru
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
łyżka mąki pszennej
·
250 g serka mascarpone
Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po
jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod
koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na
masę orzechową. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do
piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie
popęka. Po godzinie zmniejszamy temp. do
160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia, żeby wierzch nam się nie
spiekł i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy
sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Dekoracja:
·
wiśnie kandyzowane w słodkim syropie- słoiczek
450 g
Wystudzone ciasto zdobimy wiśniami kandyzowanymi w słodkim syropie.
Zjadłabym taki z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń