Kruche ciasteczka maślane z nutą wanilii
Składniki:
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
6 łyżek mleka
·
200 g miękkiego masła
·
1/2 szklanki cukru
·
1 żółtko
·
łyżka ekstraktu waniliowego
Masło ucieramy z cukrem na kremową masę.
Dodajemy żółtko, ekstrakt waniliowy i stopniowo składniki suche (mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą). Pod koniec dodajemy mleko. Gładkie ciasto przekładamy do rękawa
cukierniczego. Wyciskamy z ciasta na blachy
piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia
obręcze o średnicy ok. 5 cm- zachowajmy dość spore odstępy pomiędzy cziasteczkami. Ciasteczka pieczemy ok. 20
minut, temp. 180 stopni. Ciasteczka przekładamy na kratkę i czekamy aż
całkowicie wystygną.
domowe ciasteczka - najlepsze :)
OdpowiedzUsuń