Pulled pork & turkey - czyli szarpane mięso długo pieczone na grzybowo-ziołowym kuskusie
Na kuskus:
·
3 szklanki kaszy kuskus + 3 szklanki gorącej wody
·
1 kg leśnych grzybów lub pieczarek
·
1 marchewka
·
pęczek szczypiorku
·
olej rzepakowy do smażenia
·
sól
·
pieprz
Sos:
·
200 g świeżego szpinaku
·
2 pęczki pietruszki
·
olej rzepakowy ile zabierze - ok. pół
szklanki
·
łyżka oleju sezamowego
·
sól
·
pieprz
·
1 łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu malinowego
·
2 garście pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
·
łyżeczka musztardy
·
łyżka mielonej trawy cytrynowej
Kuskus
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem aż kasza wchłonie płyn.
Grzyby kroimy w paseczki, marchewkę w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Warzywa
smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą i
pieprzem. Warzywa dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Sos-
Szpinak i natkę pietruszki blendujemy na
gładki sos z olejem rzepakowym i olejem sezamowym. Dodajemy pestki słonecznika i
ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, miodem i
musztardą - całość dokładnie miksujemy. Do kaszy dodajemy porcję sosu (ilość według uznania) oraz
mieloną trawę cytrynową i dokładnie mieszamy. Kuskus wykładamy na duży talerz.
Na wierzchu układamy kawałki "poszarpanej" łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie lub kawałki indyka w sosie kokosowym. Smacznego!
Mięso- łopatka wieprzowa w pomidorowym sosie:
·
500 g łopatki wieprzowej
·
1
łyżeczka soli
·
1/2 łyżeczki pieprzu
·
łyżeczka suszonej bazylii
·
pół łyżeczki
suszonego oregano
·
2 łyżki oleju sezamowego
·
2 łyżki oleju z pestek dyni
·
łyżka miodu
- pęczek szczypiorku do posypania
- pęczek szczypiorku do posypania
Łopatkę osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy
składniki marynaty- ketchup, sól, pieprz, bazylię, oregano, miód oraz oleje-
sezamowy i z pestek dyni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy
sosem. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, następnie wstawiamy do
rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 3 godziny.
Upieczone mięso rwiemy na kawałki i układamy je na przygotowanym kuskusie. Polewamy sosem spod pieczenia mięsa, posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
W wersji dla dzieci polecam przygotować indyka:
W wersji dla dzieci polecam przygotować indyka:
Udziec z indyka w sosie koksowo-dyniowym:
·
udziec z indyka/ w taki sam sposób możemy przygotować łopatkę wieprzową
·
puszka mleczka kokosowego
·
sól
·
pieprz
·
2 łyżki octu ryżowego
- pęczek szczypiorku do posypania
- pęczek szczypiorku do posypania
Indyka
osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy składniki marynaty- mleczko
kokosowe, sól pieprz, oleje- sezamowy i z pestek dyni oraz ocet ryżowy. Mięso
układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Mięso dokładnie obtaczamy w
marynacie, następnie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem
i pieczemy ok. 3 godziny. Upieczone mięso rwiemy na kawałki i układamy je na
przygotowanym kuskusie..Polewamy sosem spod pieczenia mięsa, posypujemy świeżym
szczypiorkiem. Smacznego!
Pulled pork możemy również zaserwować tradycyjnie w bułce hamburgerowej uprzednio podgrzanej w opiekaczu i z dodatkiem ulubionej surówki |
Wykorzystałem tą metode pieczenia mięsa, bardzo długo w małej temperaturze, karczek wyszedł super, rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuń