Lasagne ziemniaczana z sosem bolońskim
Składniki:
- ok. 1,5 kg ziemniaków- idealne będą młode
- 300 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
Sos bolognese:
- 1,2 kg mięsa mielonego
- 800 g pomidorów z puszki (2 puszki)
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- 2 marchewki
- łodyga selera naciowego
- sól
- pieprz
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
Sos beszamel:
- 1 l mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Ziemniaki (młodych nie obieramy) gotujemy al dente w
osolonej wodzie. Ugotowane kroimy w talarki.
Sos bolognese- marchewkę, selera naciowego i cebulę pokrojone w
drobną kostkę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekany
czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy zmielone mięso - smażymy aż mięso
zbrązowieje i lekko się podsmaży. Całość zalewamy pomidorami z puszki.
Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
Sos beszamel- do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy jasną
zasmażkę. Całość zalewamy szklanką mleka. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy
resztę mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gładki i
gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2 łyżki sosu bolognese rozprowadzamy na dnie naczynia
żaroodpornego. Układamy warstwę ziemniaczanych talarków (1/2). Na makaronie
porcję sosu bolońskiego, następnie porcję sosu beszamelowego, całość posypujemy
serem. Następnie ponownie warstwę ziemniaków (1/2), resztę sosu bolońskiego,
sos beszamelowy i pozostały żółty ser. Lassagne pieczemy ok. 55-60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Moja mama robiła niedawno klasyczną lasagne :) Mniam - uwielbiam. Wersji ziemniaczanej jeszcze nie miałam okazji próbować, ale wygląda tak smakowicie, że nie mogłabym się jej oprzeć. W przekroju wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
PS: Mój blog jest chwilowo niedostępny z powodu problemów technicznych.