Krem cytrynowy na bazie serka śmietankowego to pomysł na smaczny, lekki i szybki deser. Idealny na upały.
Krem cytrynowo-śmietankowy
- sok i skórka otarta z 1 dużej i soczystej cytryny albo 2 mniejszych
- 4 łyżki drobnego cukru
- łyżka cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
Skórkę cytryny, sok z cytryny, cukier, żółtka
i masło przekładamy do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewamy (nie może się
zagotować), cały czas ubijając ręczną trzepaczką do uzyskania dość gęstego
musu- potrzebujemy na to ok. 15 minut. Mus przekładamy do miski, przykrywamy
folią spożywczą i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Zimny ucieramy z cukrem
pudrem, serkiem śmietankowym i śmietaną. Krem przekładamy do pucharków i
schładzamy.Smacznego!
Super deser, teraz na upały.
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko... Uwielbiam takie kremy i po prostu bym go spałaszowała choćby zaraz. Mniam. Na ciepłe dni jak znalazł. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuń