Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z cukinią
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 2 marchewki
- duża cebula
- 1-1,5 cukinii
- 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- olej
Na patelni smażymy na odrobinie oleju na
złoty kolor drobno pokrojoną cebulę i marchewkę startą na tarce o dużych
oczkach. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy
dłonią na jednolitą masę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki-
najlepiej za pomocą szatkownicy do ogórków.
Cukinię ze skórką kroimy w talarki.
Pomidory z puszki blendujemy, doprawiamy
solą i pieprzem.
Naczynie smarujemy olejem. Wykładamy połowę
plasterków ziemniaka, lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy połowę mięsnego
farszu. Mięso smarujemy pomidorowym sosem. Układamy wszystkie plastry cukinii.
Cukinię przykrywamy pozostałym mięsem. Układamy pozostałe ziemniaki. Lekko
solimy. Przykrywamy fiolą aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1 godzinę i 20
minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy plastry mozzarelli i pieczemy
jeszcze ok. 25 minut. Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZ daleka wygląda jak kawałeczek jakiegoś ciasta. Piękna, warstwowa, na pewno bardzo smaczna. Dawno nie jadłam żadnej zapiekanki, tym bardziej tak pięknie podanej. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDzięki Megly :) . Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń