Cytrynowy sernik na zimno z borówkami - bez żelatyny, bez pieczenia
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 250 g owsianych ciasteczek w czekoladzie
- 200 g masła
Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy do
rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy 26 cm.
Masa:
- 1 kg serka twarogowego włoskiego słodkiego - w temp. pokojowej
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego każda po ok. 500 g
- skórka z 2 cytryn
- sok z 3 cytryn
- 300 g borówek amerykańskich
Serek miksujemy z mlekiem skondensowanym na
gładką masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryn. Dodajemy borówki i delikatnie
mieszamy. Wykładamy na ciasteczka. Schładzamy 3 godziny w lodówce.
Polewa:
- sok i skórka otarta z 2 dużych i soczystych cytryn
- 6 łyżek drobnego cukru
- 200 g masła
- 3 żółtka
Skórkę cytryny, sok z cytryny, cukier, żółtka i masło
przekładamy do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewamy (nie może się
zagotować), cały czas ubijając ręczną trzepaczką do uzyskania dość gęstego
musu- potrzebujemy na to ok. 15 minut. Lekko wystudzony krem wykładamy na
sernik i ponownie wstawiamy do lodówki. Sernik kroimy dopiero na drugi dzień. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz