Ciasto śliwkowe z kremem orzechowym na mascarpone to doskonały deser sezonowy. Połączenie śliwek z orzechami włoskimi jest niezawodne. Aby masa była nieco lżejsza nie używamy do niej masła, a sięgamy po serek mascarpone. Dzięki temu uzyskamy idealny lekki i aksamitny krem. Dodatek kaszy manny w cieście sprawia, że po upieczeniu uzyskamy bardzo apetyczną chrupiąca skórkę, do której wspaniale pasuje cytrynowy lukier. Proste, ale zarazem bardzo efektowne ciasto, którym zaskoczycie swoich gości. Polecam!
Ciasto śliwkowe z kremem orzechowym na mascarpone
Składniki:
- 190 g miękkiego masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- ok. 400 g śliwek
Masło ucieramy z cukrami. Kiedy uzyskamy
puszystą masę cały czas miksując dodajemy po
jednym jajku. Następnie dodajemy składniki suche- wymieszane mąkę, kaszę
i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy o
średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy
owoce - wypestkowane i pokrojone w mniejsze kawałki śliwki. Całość wstawiamy do
piekarnika nagrzanego odo 180 stopni na
ok. 65-70 minut do tzw. suchego
patyczka. Studzimy. Przekrawamy na pół.
Krem:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- 500 g mascarpone
Mleko
zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż masa lekko zgęstnieje. Dodajemy
zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę
studzimy. Wystudzoną dodajemy porcjami do utartego mascarpone, cały czas
miksując. Kremem przekładamy ciasto. Dekorujemy cytrynowym lukrem (sok z
połowy cytryny + cukier puder ile zabierze). Odstawiamy do lodówki do
schłodzenia.
Takiego śliwkowca jeszcze nie jadałam. Z mascarpone? Mniam! Pięknie się prezentuje. Sezon śliwkowy w pełni, więc trzeba korzystać. Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńKrem z mascarpone jest zdecydowanie lżejszy od tego na maśle - choć przyznam się, że ten na maśle również uwielbiam ;) . Pozdrawiam ciepło :)
UsuńJeszcze nie jadłam tak przygotowanego ciasta śliwkowego :) A brzmi bardzo interesująco!
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń