Pączki z dyni zachwycą Was swoją intensywną barwą, puszystością i smakiem. Z dodatkiem korzennych przypraw smakują doskonale. Myślę, że zwolennikom tradycyjnych słodkości, również zasmakują. Wypróbujcie przepis, w końcu sezon dyniowy w pełni :) .
Pączki dyniowe
Składniki
· 3 szklanki mąki pszennej
· 25 g świeżych drożdży
· szczypta soli
· 1 łyżeczka mielonego cynamonu
· 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
· 1/4 szklanki letniego mleka
· 2 jaja
· 3/4 szklanki cukru
· 95 g masła -masło topimy i lekko studzimy
· szklanka puree z dyni Hokkaido (pozbawioną pestek i poporcjowaną dynię razem ze skórką układamy na blasze, skrapiamy olejem i delikatnie solimy, pieczemy do miękkości 20-30 minut temp. 200 stopni, następnie dokładnie blendujemy)
· skórka z cytryny
· olej do smażenia
Dodatkowo:
· lukier cytrynowy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze)
Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, sól, cynamon, gałkę, jajka, skórkę otartą z 1 cytryny, cukier i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na jednolitą masę. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy szklanką pączki z dziurką lub bez dziurki. Możemy również wykrawać mniejszą szklanką mini pączki, albo odrywać kawałek ciasta i w dłoniach formować kuleczki. Podczas formowania pączków, należy podsypywać ciasto i dłonie mąką- ciasto jest dość luźne i lubi się kleić. Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron- wykałaczką sprawdzamy, czy nie są już surowe w środku. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Cukier brązowy i cukier puder dokładnie ze sobą łączymy- jeszcze ciepłe pączki lukrujemy - cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Smacznego!
Dynia, wszędzie dynia. Jeśli już za coś kochać jesień to właśnie za nasze wspaniałe dynie. Piękny kolor mają te pączki. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń