Kokosanki - klasyczne kokosanki
Składniki na
ok. 30 ciasteczek
- 200g wiórków kokosowych
- 50g masła
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści
dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy
na sztywno dodając pod koniec po łyżce cukru waniliowego wymieszanego z
mąką ziemniaczaną. Białka porcjami dodajemy do masy kokosowej i
delikatnie mieszamy. Blachy piekarnikowe wykładamy papierem do
pieczenia. Masę nabieramy łyżką i formujemy nieduże kulki. Pieczemy ok.
15-20 minut, temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika kokosanki muszą
lekko przestygnąć, wtedy przekładamy je na kratkę do całkowitego
wystygnięcia. Smacznego!
Jestem wielką zwolenniczką kokosowych smaków. A tutaj - raj na ziemi! Idealne są te kokosanki na jesienną chandrę. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMój siostrzeniec uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos, więc ciasteczka kokosowe często pojawiają się w moim domu :) . Zresztą nie tylko on przepada za kokosowymi smakami. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPamiętam kiedyś jak moja babcia pracowała za granicą, przywoziła takie kokosanki 3 razy do roku, wyglądały identycznie jak te, do dziś pamiętam ich smak.
OdpowiedzUsuń