Kluski ziemniaczane (szare kluski) to niekwestionowany przysmak mojego dzieciństwa. Kiedy na dworze robi się chłodniej, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne potrawy ;) .
Szare kluski (kluski ziemniaczane)
- 2 kg ziemniaków mącznych
- 4 jajka
- 2-3 szklanki mąki
- 1,5-2 łyżeczki soli
Okrasa:
-boczek
- cebulka
- 4 jajka
- 2-3 szklanki mąki
- 1,5-2 łyżeczki soli
Okrasa:
-boczek
- cebulka
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy w ściereczce z
nadmiaru wody. Wodę odstawiamy na kilka minut żeby skrobia osiadła na dnie.
Kiedy to nastąpi wodę zlewamy a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka
i stopniowo mąkę i sól. Masę wykładamy partiami na deseczce i za pomocą łyżki
odcinamy kluseczki bezpośrednio do gotującej się wody. Po wypłynięciu kluski
gotujemy ok. 2 minuty. Poddajemy ze skwarkami z boczku i cebulką.
Kluski wszelkiego rodzaju uwielbiam. Leniwe, kluski śląskie i inne pyzowate - mniam! Na takie pyszności też się piszę. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPyszota !!! :-)
OdpowiedzUsuń