To ciasto jest wybitnie miodowe - miód doskonale podkreśla delikatny smak białego maku, świetnie sprawdza się również jako zdrowa słodycz w masie grysikowej. Jeśli dodamy do tego wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe na bazie jogurtu malinowego oraz domowe powidła, otrzymamy niezwykle efektowne i przepyszne ciasto. Jego smak zadowoli niejednego smakosza. Powiem Wam, że chociaż mamy dopiero październik, spokojnie możecie zapisać ten przepis do przetestowania w grudniu jako ciasto bożonarodzeniowe. O tak, zapewne byłoby gwiazdą świątecznego stołu. Znika błyskawicznie.
Chciałabym jeszcze napisać słówko o zastosowanych przeze mnie w tym cieście miodach. Jako zwolenniczka wykorzystywania lokalnych produktów do dzisiejszego wypieku użyłam miodów produkowanych po sąsiedzku - w rodzinnej pasiece Państwa Sadowskich. Produkowane przez polskie pszczoły, miody smakują wybornie - idealne jako dodatek do jesiennej herbaty. Sprawdzają się świetnie również w słodkich wypiekach. Ciasto przygotowane z ich udziałem nabiera iście królewskiego charakteru. Dziękuję Panu Arkadiuszowi za wspaniałą słodką porcję zdrowia.
Miody ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich możecie kupić za pośrednictwem Facebooka, a mieszkańcy Płocka i okolic w galerii Wisła. Polecam pyszne miody wytworzone w naturalny sposób przez polskie pszczoły.
Ps. miód, jak wiadomo, ma tendencję do tego, że bardzo klei się do ścianek naczynia, którym odmierzamy składniki. Aby nie oblepił nam ścianek miarki, i aby w związku z tym nie stracić zbyt dużo tego pysznego specjału, polecam wysmarować miarkę/szklankę odrobiną oleju. Dzięki temu zabiegowi odmierzony miód z łatwością w całości trafi do ciasta.
Ps. miód, jak wiadomo, ma tendencję do tego, że bardzo klei się do ścianek naczynia, którym odmierzamy składniki. Aby nie oblepił nam ścianek miarki, i aby w związku z tym nie stracić zbyt dużo tego pysznego specjału, polecam wysmarować miarkę/szklankę odrobiną oleju. Dzięki temu zabiegowi odmierzony miód z łatwością w całości trafi do ciasta.
Miodowe ciasto makowo - czekoladowe
Placek czekoladowy:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka powideł
- 1 szklanka jogurtu waniliowego z malinami
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ciasto czekoladowe: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy
masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem.
Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszane
mąki, proszek do pieczenia i kakao . Na samym końcu dodajemy powidła i jogurt.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie
mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok.
30-35 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Placek makowy:
- 250 g białego maku
- szklanka mleka
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki miodu - polecam lipowy
- 5 jajek
- szczypta soli
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- łyżka pasty waniliowej
- ok. 500 g jabłek - 3 średnie jabłka
Mak wsypujemy do szklanki gotującego się mleka i na małym
ogniu cały czas mieszając gotujemy 10-15 minut. Mak studzimy i mielimy
trzykrotnie.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem. Stopniowo
dodajemy po 1 jajku, następnie po łyżce maku. Cały czas miksując dodajemy
składniki sypkie- wymieszaną kaszę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pastę
waniliową oraz jabłka starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte z
nadmiaru soku. Masę przekładamy do formy
o takich samych wymiarach co ciasto czekoladowe i pieczemy ok. 50 minut, temp.
180 stopni. Ciasto studzimy.
Krem miodowo-grysikowy:
- 1 l mleka 2% tłuszczu
- szklanka miodu - polecam lipowy
- szklanka kaszy manny
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 250 g masła
- dodatkowo - ok. 4 łyżki powideł
Mleko, masło, cukier waniliowy, miód i kaszę zagotowujemy.
Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty, aż
masa zgęstniej.
Składanie:
1 placek kakaowy - warstwa powideł - połowa masy grysikowej - placek makowy- połowa
masy grysikowej - placek kakaowy.
Polewa:
Czekoladę mleczną siekamy i przekładamy do miski z 3 łyżkami
mleka i 2 łyżkami masła. Miskę z czekoladą ustawiamy nad gorącą wodą i
pozostawiamy od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy gładką polewę.
W tym samym czasie białą czekoladę z 2 łyżkami mleka i łyżką
masła również topimy nad gorącą kąpielą wodną.
Roztopioną czekoladę mleczną wylewamy na ciasto. Białą
czekoladę przekładamy do papierowego rożka przygotowanego z papieru do
pieczenia i rysujemy nią paski równoległe do siebie. Następnie (musimy działać
szybko, żeby czekolada nie zastygła) za pomocą wykałaczki "rysujemy"
paski prostopadłe do pasków z białej czekolady (ruchem zygzakowatym, wówczas
wyjdą nam ładne wzorki). Ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Moja ciocia robi podobne ciasto. Zawsze mnie ono kusi. Takie wspaniałe, takie smaczne. Twoje jest piękne. Mogę oceniać wygląd, ale wierzę, że w smaku jest doskonałe. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń