sobota, 8 października 2016

Miodowe ciasto makowo - czekoladowe

To ciasto jest wybitnie miodowe - miód doskonale podkreśla delikatny smak białego maku, świetnie sprawdza się również jako zdrowa słodycz w masie grysikowej. Jeśli dodamy do tego wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe na bazie jogurtu malinowego oraz domowe powidła, otrzymamy niezwykle efektowne i przepyszne ciasto. Jego smak zadowoli niejednego smakosza. Powiem Wam, że chociaż mamy dopiero październik, spokojnie możecie zapisać  ten przepis do przetestowania w grudniu jako ciasto bożonarodzeniowe. O tak, zapewne byłoby gwiazdą świątecznego stołu. Znika błyskawicznie.
Chciałabym jeszcze napisać słówko o zastosowanych przeze mnie w tym cieście miodach. Jako zwolenniczka wykorzystywania lokalnych produktów do dzisiejszego wypieku użyłam miodów produkowanych po sąsiedzku - w rodzinnej pasiece Państwa Sadowskich. Produkowane przez polskie pszczoły, miody smakują wybornie - idealne jako dodatek do jesiennej herbaty. Sprawdzają się świetnie również w słodkich wypiekach. Ciasto przygotowane z ich udziałem nabiera iście królewskiego charakteru. Dziękuję Panu Arkadiuszowi za wspaniałą słodką porcję zdrowia.
Miody ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich możecie kupić za pośrednictwem Facebooka, a mieszkańcy Płocka i okolic w galerii Wisła. Polecam pyszne miody wytworzone w naturalny sposób przez polskie pszczoły. 

Ps. miód, jak wiadomo, ma tendencję do tego, że bardzo klei się do ścianek naczynia, którym odmierzamy składniki. Aby nie oblepił nam ścianek miarki, i aby w związku z tym nie stracić zbyt dużo tego pysznego specjału, polecam wysmarować miarkę/szklankę odrobiną oleju. Dzięki temu zabiegowi odmierzony miód z łatwością w całości trafi do ciasta.

 Miodowe ciasto makowo - czekoladowe


 Placek czekoladowy:

  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka  powideł
  • 1 szklanka jogurtu waniliowego z malinami
  • 2 jajka
  • 200 g  masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ciasto czekoladowe: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszane mąki, proszek do pieczenia i kakao . Na samym końcu dodajemy powidła i jogurt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

Placek makowy:
  •  250 g białego maku
  •   szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki miodu - polecam lipowy
  • 5 jajek
  •  szczypta soli
  •  6 łyżek kaszy manny
  •   1 łyżka proszku do pieczenia
  •   łyżka pasty waniliowej
  •  ok. 500 g jabłek  - 3 średnie jabłka
Mak wsypujemy do szklanki gotującego się mleka i na małym ogniu cały czas mieszając gotujemy 10-15 minut. Mak studzimy i mielimy trzykrotnie.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, następnie po łyżce maku. Cały czas miksując dodajemy składniki sypkie- wymieszaną kaszę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pastę waniliową oraz jabłka starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte z nadmiaru soku.  Masę przekładamy do formy o takich samych wymiarach co ciasto czekoladowe i pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy.

Krem miodowo-grysikowy:
  • 1 l mleka 2% tłuszczu
  •   szklanka miodu - polecam lipowy
  • szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego  
  •   250 g masła
  • dodatkowo - ok. 4 łyżki powideł

Mleko, masło, cukier waniliowy, miód i kaszę zagotowujemy. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty, aż masa zgęstniej.

Składanie:
1 placek kakaowy - warstwa powideł -  połowa masy grysikowej - placek makowy- połowa masy grysikowej - placek kakaowy.


Polewa:

  • 200 g  czekolady mlecznej
  • 3 łyżki masła
  •  5 łyżek mleka
  •  100 g białej czekolady

Czekoladę mleczną siekamy i przekładamy do miski z 3 łyżkami mleka i 2 łyżkami masła. Miskę z czekoladą ustawiamy nad gorącą wodą i pozostawiamy od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy gładką polewę.  
W tym samym czasie białą czekoladę z 2 łyżkami mleka i łyżką masła również topimy nad gorącą kąpielą wodną.
Roztopioną czekoladę mleczną wylewamy na ciasto. Białą czekoladę przekładamy do papierowego rożka przygotowanego z papieru do pieczenia i rysujemy nią paski równoległe do siebie. Następnie (musimy działać szybko, żeby czekolada nie zastygła) za pomocą wykałaczki "rysujemy" paski prostopadłe do pasków z białej czekolady (ruchem zygzakowatym, wówczas wyjdą nam ładne wzorki). Ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
















1 komentarz:

  1. Moja ciocia robi podobne ciasto. Zawsze mnie ono kusi. Takie wspaniałe, takie smaczne. Twoje jest piękne. Mogę oceniać wygląd, ale wierzę, że w smaku jest doskonałe. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)