Sernik szachownica to połączenie ciemnego bardzo wilgotnego ciasta na bazie jogurtu jagodowego i waniliowej masy serowej. Całość wieńczy śliwkowa polewa z nutą pomarańczy. Zdecydowanie mój sernikowy faworyt. Smaczny i efektowny. Do dzieła ;)
Sernik szachownica z polewą śliwkowo-pomarańczową
Ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 szklanka jogurtu jagodowego
- 2 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
- 500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym
- łyżeczka pasty waniliowej
- 200 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
Polewa śliwkowa
- 450 g śliwek - waga po pozbawieniu pestek
- 1 galaretka pomarańczowa
- 90 g czekolady karmelowej
Ciasto
czekoladowe: Blachę (23 x 35 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Miękkie
masło ucieramy na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po
jednym żółtku, a następnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Na
samym końcu dodajemy powidła i jogurt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką.. Przekładamy do
przygotowanej formy i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Ciasto lekko studzimy.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy po jednym jajku cały czas
miksując oraz wymieszane ze sobą budyń, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Na
samym końcu dodajemy partiami ser twarogowy i serek waniliowy.
Wystudzony
placek czekoladowy dzielimy na 9 podłużnych pasków - każdy po ok. 2,5 cm. Tą samą
formę, w której piekliśmy ciasto czekoladowe, ponownie smarujemy masłem i
wysypujemy mąką. Na dnie układamy wzdłuż w równych odstępach 5 pasków ciasta
ciemnego. Przerwy ostrożnie wypełniamy masą serową. Następnie układamy drugą
warstwę szachownicy - na masie serowej układamy paski ciasta ciemnego - 4 sztuki,
a wolne przestrzenie wypełniamy masą serową. Ciasto wstawiamy delikatnie do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60-65 minut. Wystudzone
ciasto dekorujemy polewą.
Polewa: Śliwki
pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka,
zagotowujemy i blendujemy. Do gorących owoców dodajemy galaretkę i połamaną
czekoladę i dokładnie mieszamy, żeby wszystko się rozpuściło i powstała
jednolita masa. Masa powinna zacząć delikatnie żelować, wówczas wylewamy ją na
ciasto, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Sernik kroimy po skosie
(tworząc romby), wówczas wzór szachownicy otrzymamy z każdej strony kawałków
sernika.
Piękne ciasto :) Jestem pod wrażeniem! A ta szachownica taka dokładna :) Z linijką można by odmierzać. Suuuper :) Idealne na niedzielny relaks. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Megly 😊 . Pięknej niedzieli.
UsuńWypromuj swojego bloga! Dołącz do nas; www.katalogsmakow.pl
OdpowiedzUsuń