wtorek, 11 października 2016

Twarożek zasmażany w papierze ryżowym z syropem dyniowym

Trochę inne zastosowanie papieru ryżowego. Tym razem skryje w sobie słodki twarożek typu włoskiego. Zasmażany serek podaję z aromatycznym syropem z dyni, który, jak się okazuje, idealnie sprawdza się nie tylko do kawy ;) .


 Twarożek zasmażany w papierze ryżowym z syropem dyniowym


 Składniki (2 porcje):

  • 220 g słodkiego serka typu włoskiego - okrągłego
  • 2 papiery ryżowe
  • olej rzepakowy do smażenia
  •  syrop z dyni


Serek przekrawamy w poprzek na pół. Każdy papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, kiedy stanie się elastyczny układamy na jednym krążku papieru jedną połówkę serka twarogowego i dokładnie owijamy go papierem ryżowym. Tak samo postępujemy z drugim krążkiem twarogu. Serki smażymy na złoty kolor z obu stron na oleju rzepakowym. Na talerzu wylewamy porcję syropu z dyni, pośrodku układamy złocisty krążek sera w chrupiącej ryżowej panierce. Podajemy od razu. 



1 komentarz:

  1. Fajny pomysł :) Ciekawe wykorzystanie papieru ryżowego. Z chęcią bym spróbowała. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)