Zapraszam na domowe mini bezy czyli małe kruche ciasteczka bezowe, tzw. całuski. Są idealnym deserem, sprawdzą się świetnie jako dekoracja ciast i torów (ale pamiętajmy, żeby dekorować tuż przed podaniem) oraz jako chrupiący element w deserach owocowych.
Bezy - beziki
Składniki
Białka ze szczyptą
soli ubijamy początkowo na niskich obrotach, stopniowo zwiększając. Kiedy masa
będzie sztywna - po odwróceniu miski nie spadnie - zaczynamy dodawać po jednej łyżce drobnego cukru
- cały czas ubijamy na wysokich obrotach.
Gotową pianę możemy podzielić na części i dodać do nich
różne barwniki - ja dziś przygotowałam bezy białe oraz różowe z dodatkiem
czerwonego barwnika (dałam w proszku) oraz pomarańczowe z dodatkiem
pomarańczowego barwnika - białka z
barwnikiem dokładnie miksujemy. Masy przekładamy do worków cukierniczych z
dekoracyjną tylką i wyciskamy małe beziki na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 140 stopni - gotowe bezy są kruche i
chrupiące, a w szczelnym pojemniku pozostaną takie nawet do kilku tygodni. Jeśli wolicie bardziej ciągnący środek wystarczy beziki wyciągnąć wcześniej z piekarnika.
Wspaniałe bezy, dziecię się zajada :D :) I TE KOLORY!
OdpowiedzUsuń