poniedziałek, 10 lipca 2017

Bezy - beziki

Zapraszam na domowe mini bezy czyli małe kruche ciasteczka bezowe, tzw. całuski. Są idealnym deserem, sprawdzą się świetnie jako dekoracja ciast i torów (ale pamiętajmy, żeby dekorować tuż przed podaniem) oraz jako chrupiący element w deserach owocowych.

Bezy - beziki

 Składniki
  • 200 g białek czyli z ok. 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków

Białka  ze szczyptą soli ubijamy początkowo na niskich obrotach, stopniowo zwiększając. Kiedy masa będzie sztywna - po odwróceniu miski nie spadnie -  zaczynamy dodawać po jednej łyżce drobnego cukru - cały czas ubijamy na wysokich obrotach.
Gotową pianę możemy podzielić na części i dodać do nich różne barwniki - ja dziś przygotowałam bezy białe oraz różowe z dodatkiem czerwonego barwnika (dałam w proszku) oraz pomarańczowe z dodatkiem pomarańczowego barwnika  - białka z barwnikiem dokładnie miksujemy. Masy przekładamy do worków cukierniczych z dekoracyjną tylką i wyciskamy małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 140 stopni - gotowe bezy są kruche i chrupiące, a w szczelnym pojemniku pozostaną takie nawet do kilku tygodni. Jeśli wolicie bardziej ciągnący środek wystarczy beziki wyciągnąć wcześniej z piekarnika.

 
 

 
 
 


1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)