Wytrawne rożki z warzywami na domowym cieście francuskim to prawdziwy rarytas. ;) Ciasto francuskie samodzielnie przygotowane na dobrej jakości maśle nie ma sobie równych. Doskonale się listkuje, jest chrupiące i rozpływa się w ustach. Warto włożyć trochę wysiłku, aby zrobić wrażenie na najbliższych i gościach. Zdecydowanie polecam.
Rożki z ciasta francuskiego z kalafiorem, marchewką i serkiem
Składniki: na ok. 18 rożków- ciasto francuskie z tego przepisu - link
Farsz:
- 1 kalafior
- 4 młode duże marchewki
- 250 g serka twarogowego typu włoskiego
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ogórki małosolne
- łyżka śmietany 18%
- 100 g fety w kostkach
- łyżeczka octu jabłkowego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- imbir
Kalafior porcjujemy na małe różyczki, marchewkę w słupki,
przekładamy na blachę, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieczemy w temp. 200
stopni do miękkości.
Wystudzone warzywa drobno kroimy. Dodajemy do nich
rozkruszony twaróg, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone oraz ogórki
małosolne, kwaśną gęstą śmietanę, fetę w kostkach. Doprawiamy solą, pieprzem,
gałką, imbirem oraz octem jabłkowym. Dokładnie mieszamy do połączenia
składników.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Bierzemy jedną część ciasta francuskiego i wałkujemy na
prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20 cm. Tak rozwałkowany płat ciasta
dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x 10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta)
W jednym rogu układamy porcję farszu. Brzegi smarujemy
roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy po przekątnej,
brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Chwilę pozostawiamy, żeby ciasto złapało temperaturę pokojową,
wówczas nie będzie się kurczyło w trakcie pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem,
w każdym rożku robimy po 3 nacięcia. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 25 minut
lub na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz