Jagodzianki - domowe, klasyczne
Składniki na ok. 30 bułeczek (na każdą bułkę należy przeznaczyć ok.65 g gotowego surowego ciasta i łyżkę borówek)- 1 kg mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży - 2 opakowania
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 żółtka (białko z jajka posłuży do posmarowania jagodzianek)
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- łyżeczka pasty waniliowej/ lub jeśli wolicie skórka z cytryny
farsz:
- 650-700 g borówek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki farszu dokładnie mieszamy.
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe
składniki i wrabiamy, pod koniec dodając roztopione i lekko wystudzone masło.
Całość wyrabiamy ok. 20 minut, ciasto musi odchodzić od dłoni, być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce aż podwoi objętość - ok. 1,5 h.
Ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 30 części. Z każdej
formujemy placuszek, układamy łyżkę borówkowego farszu i zlepiamy nadając kształt jagodzianek.
Układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - ok. 30 minut. Wierzch
smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ok. 20 minut temp. 190 stopni. Jeszcze
ciepłe lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz