piątek, 7 lipca 2017

Gulasz z łopatki z bogactwem warzyw

Pożywny gulasz z dużą ilością pysznych warzyw. Na chłodniejsze wakacyjne dni jak znalazł ;) .

Gulasz z łopatki z bogactwem warzyw

 Składniki:
  • łopatka ok. 1,5 kg
  • 2 łyżki mąki
  •   sól
  •    pieprz
ponadto:
  •   słodka papryka -  1 łyżeczka
  •   2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2  marchewki
  • 1 bakłażan
  •  1 cukinia
  •  puszka ciecierzycy
  • puszka kukurydzy
  • 500 g passaty pomidorowej
  • kawałek (45 g) parmezanu ze skórką
  •  sól
  • pieprz
  •   olej rzepakowy
  •   ok. 1-2 szklanki wody
  • duży pęczek szczypiorku
  • masło klarowane do smażenia
 
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, posypujemy mąką, dodajemy trochę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy- mąka  musi pokryć każdy kawałek mięsa.  
W garnku na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz drobno posiekany czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, zalewamy passatą pomidorową i wodą, dodajemy kawałki parmezanu ze skórką i  dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godzinę 20 minut. 
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cukinię, bakłażana i marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej patelni. Obsmażoną marchewkę od razu dodajemy do mięsa. Pozostałe warzywa dodajemy do mięsa na ok. 10 minut przed zakończeniem gotowania. Na sam koniec dodajemy cieciorkę i kukurydzę (odsączone z zalewy) i gotujemy jeszcze 5 minut.  
 Doprawiamy solą i  pieprzem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)