Gulasz z łopatki z bogactwem warzyw
Składniki:
ponadto:
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- 2 cebule
- ząbek
czosnku
- 2 marchewki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- puszka ciecierzycy
- puszka
kukurydzy
- 500 g
passaty pomidorowej
- kawałek
(45 g) parmezanu ze skórką
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- ok. 1-2 szklanki wody
- duży
pęczek szczypiorku
- masło klarowane do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, posypujemy mąką, dodajemy
trochę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy- mąka musi pokryć każdy kawałek mięsa.
W garnku na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
Kiedy się zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz drobno posiekany czosnek i
chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso
nabierze złocistego koloru, zalewamy passatą pomidorową i wodą, dodajemy
kawałki parmezanu ze skórką i dusimy pod
przykryciem do miękkości ok. 1 godzinę 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cukinię, bakłażana i marchewkę kroimy
w kostkę. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej patelni. Obsmażoną
marchewkę od razu dodajemy do mięsa. Pozostałe warzywa dodajemy do mięsa na ok.
10 minut przed zakończeniem gotowania. Na sam koniec dodajemy cieciorkę i
kukurydzę (odsączone z zalewy) i gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany
szczypiorek. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz