Cukinie faszerowane kaszą jaglaną
- 2 okrągłe zielone małe cukinie
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 150 g serka śmietankowego
- 3 łyżki pesto
- olej rzepakowy
- cebula
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do
garnka, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do
miękkości na małym ogniu od czasu do
czasu mieszając - w razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor.
Przekładamy do miski.
Z cukinii odcinamy góry, wydrążamy środki. Środki kroimy w
drobną kostkę i smaży na oleju
rzepakowym. Przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę.
Do farszu dodajemy serek i pesto, doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem wypełniamy cukinie. Przykrywamy odciętymi czapeczkami. Cukinie
układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy
olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 - 45 minut, w
zależności od wielkości cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz